Upgrade la softul Homo Sapiens

[TEXT: 800 cuvinte] [LECTURĂ: aprox. 3 min. cu viteza 250 cpm.]

Obsedați de limite

Specia umană a încercat dintotdeauna să își depășească limitele, să se îmbunătățească, să își dea constant upgrade la minte și trup. Asta ne diferențiază de restul animalelor care trăiesc, își văd de treabă, apoi lasă loc pentru urmași.

Încă din antichitate am fost obsedați de limitele corpului uman. Asta se întâmplă când gândirea depășește cu mult granițele fizice și mentale.

În Egipt, reginele găseau tot timpul șiretlicuri prin care, credeau ele, fraiereau evidentul.

Eficienta SpeeRead

Despre Cleopatra se spune că în fiecare zi făcea baie în laptele a 700 de măgărițe, ca să scape de riduri. Nefertiti era obsedată de machiaj. Își dădea pe la ochi cu o combinație de plumb numită kohl, despre care credea că o protejează de boli și infecții. De fapt, se otrăvea fără să știe.

Tendința de a ne depăși limitele, de a ne da upgrade cu orice preț, a rămas și în zilele noastre. Am ajuns să aplicăm tehnici de biohacking aproape peste tot. Biohacking, adică să ne resoftăm constant organismul, să îl îmbunătățim, să îl transformăm în cea mai bună variantă a sa.

O aplicăm fizic

Tehnici de respirație pentru îmbunătățirea funcțiilor vitale. Antrenamente fizice pentru întărirea trupului. Nutriție pentru optimizarea și detoxifierea organismului. Creme anti-ageing pentru "fraierit" bioritmul. Machiaj pentru înfrumusețare.

Toate acestea sunt modalități prin care ne stimulăm corpul să funcționeze nu doar la parametri optimi, ci să dea maxim din cât poate, să fie mai frumos, mai armonios.

Fără să ne dăm seama, fiecare dintre noi aplicăm zilnic o tehnică de biohacking, dacă nu, chiar mai multe. E înscris în ADN-ul nostru să vrem mai mult și mai bine de la corpul nostru. Nu e suficient să supraviețuim. Avem nevoie să performăm.

Uită-te în frigider. Ai nevoie de iaurtul ăla cu bifidus pe care tocmai l-ai cumpărat? Nu! Poți supraviețui și fără el. Dar de ce să nu-l consumi când știi că îți va regla digestia și te va ajuta să fii mai productiv?

Este sportul de performanță un lucru fără de care nu putem trăi? Nu! Și totuși, îl practicăm. De ce? Pentru că în felul acesta, fizic, vom avea forța pe care ne-o dorim.

Biohacking-ul e cel care ne-a ajutat să evoluăm, să ajungem pe Lună, să inventăm toate lucrurile care ne înconjoară. Pe bune, uită-te în jur. Toate obiectele pe care le vezi acum au fost create de oameni care au vrut să depășească limitele fizice și psihice ale speciei umane.

O aplicăm mental

Aici, lucrurile devin mai complicate. Creierul uman e cel mai complex organ pe care îl avem. Iar un organ, cu cât e mai complex, cu atât e mai greu de dresat. Așa că nu e de mirare că suntem fascinați de ce și cât poate și ne dorim tot mai mult de la el. Pentru că știm că are de unde să ne ofere.

Tehnici vechi de când lumea, yoga și meditația sunt folosite la scară largă. Oamenii au înțeles că au nevoie de un echilibru mental ca să poată supraviețui vacarmului cotidian. Dacă în trecut armata era cea mai bună modalitate de biohacking pentru disciplina mentală și fizică, azi, toată lumea care vrea asta, face yoga.

Atunci când antrenamentul mental devine tehnică de biohacking.

Unii oameni fac yoga pentru relaxare. Alții o aprofundează, pentru că vor să atingă nivelul maxim de armonie trup-suflet, concentrare, disciplină, sănătate.

Unii oameni joacă șah de plăcere. Alții caută constant tehnici noi de aplicat în timpul partidelor, așa încât să performeze, sa ajungă campioni mondiali.

Unii oameni citesc de plăcere. Alții vor să performeze. E o ambiție a cititului rapid, productiv și mult. Oricine știe să citească. Unii oameni citesc doar ca să nu le moară neuronii, alții se folosesc de acest antrenament ca să fie cei mai deștepți din încăpere.

Cea mai sigură și rapidă modalitate să îți dai upgrade la memorie, atenție, înțelegere și viteză de reacție, e să citești mult, bine și repede. O poți face prin Citirea Rapidă Optimizată, o tehnică ce te va învăța să îți antrenezi ochii să citească foarte repede și care îți stimulează mintea să înțeleagă și să memoreze mai ușor și mai mult. E un fel de yoga al cititului și cea mai bună modalitate de a trece de la ideea de: "citesc pentru că trebuie" la cea de: "citesc pentru că vreau să fiu cel mai inteligent."

Pe parte de biohacking mental, cititul rapid e una dintre cele mai bune tehnici de "asimilat înțelepciune". Asta pentru că face tot ceea ce fac restul tehnicilor la un loc. Te învață disciplină mentală, să asimilezi informații, să le reții mai bine și să o faci foarte repede.

Așa că dacă n-ai știut, o știi acum: cititul inteligent face diferența dintre un om doar deștept și unul extrem de înțelept.