Fotocitire sau photoreading

[TEXT: 400 cuvinte] [LECTURĂ: aprox. 1,6 min. cu viteza 250 cpm.]

Fotocitirea și comparația cu citirea optimizată

Fotocitirea sau photoreading-ul este o tehnică de parcurgere incompletă a textelor destul de cunoscută prin promisiunile foarte spectaculoase pe care le oferă. Viteze de citire de 25.000 cuvinte pe minut și folosirea foarte ușoară a tehnicii propriu-zise.
Aparent, așa stau lucrurile. Însă, când vrei să începi, îți dai seama că nu e așa de simplu.


Cum funcționează tehnica fotocitirii sau photoreading-ul?

Fotocitire sau photoreading

Pe scurt, fotocitirea îți propune să răsfoiești paginile unei cărți și să „fotografiezi” cu privirea conținutul fiecărei pagini.
Apoi, tot ce ai de făcut este să refaci în minte, cu ajutorul informațiilor reținute din „fotografiere” și al imaginației tale, conținutul cărții.

Timpul necesar fotocitirii unei cărți este mult mai scurt decât timpul necesar citirii uzuale a ei. Însă calitatea informație reținute este discutabilă, atâta vreme cât informațiile reținute sunt doar fragmente scurte și contribuția imaginației proprii este mare.

Prin comparație, citirea optimizată îți permite să citești TOT conținutul cărții în timp mult mai scurt față de citirea uzuală.

Citirea optimizată ne permite să citim rapid orice text, inclusiv prin tehnici asemănătoare fotocitirii.

Iar calitatea înțelegerii și memorării conținutului este mult mai bună, pentru că nu ai nevoie să-ți folosești imaginația pentru a umple golurile de informație. Așa, vei economisii timp prețios, față de citirea uzuală. Poate că nu vei citi însă mai repede decât prin tehnica fotocitirii. Dar cu siguranță vei înțelege mult mai mult și mai bine informația citită.

Fotocitirea poate fi utilă atunci când vrem să decidem dacă o carte merită citită sau nu. O vom răsfoi, chiar dacă nu pe toată, și ne vom arunca privirea pe pasajele care ni se vor părea atractive. Apoi vom citi cartea în manieră uzuală. Sau, dacă am învățat deja citirea optimizată, vom folosi în mod natural această deprindere pentru a citi orice text.

Antrenamentul sistematic ne ajută să ne formăm deprinderea de citire optimizată. Odată formată, această deprindere utilă ne va ajuta să parcurgem mai repede orice text și prin tehnici asemănătoare fotocitirii.
Însă utilizare fotocitirii NU ne va permite să ne formăm și deprindere de citire optimizată.

AICI găsești și alte informații interesante despre acest subiect.