Aplicațiile de citire rapidă

[TEXT: 450 cuvinte] [LECTURĂ: aprox. 1,8 min. cu viteza 250 cpm.]

Aplicațiile de citire rapidă și comparația cu citirea optimizată

Aplicațiile de citire rapidă sunt disponibile atât pentru calculator cât și pentru dispozitivele mobile. Ele îți permit să încarci un text și apoi să-l treci, pe ecran, printr-o fereastră în care încap unul până la trei-patru cuvinte simultan. Cuvintele se citesc în fereastra respectivă apoi acolo sunt afișate următoarele 3-4 cuvinte și așa mai departe, până când este parcurs tot textul. Utilizatorul își setează singur viteza de parcurgere a textului.
Utilizarea acestor aplicații ajută la citirea ceva mai rapidă a textelor față de viteza uzuală de citire a utilizatorului.

Cum se întâmplă asta?

Aplicatii de citire rapida

Aplicația scutește utilizatorul să mai facă mișcările de salt la cuvântul următor pe care ochiul le face atunci când citește de la stânga la dreapta. Astfel, ochiul utilizatorului are ceva mai mult timp la dispoziție să facă mișcările de focalizare pe cuvintele afișate în fereastră.
Pentru o utilizare nesistematică aceste aplicații pot fi interesante.
Însă, dacă sunt utilizate timp îndelungat, pot genera multe neajunsuri.

În primul rând aceste aplicații „lenevesc” ochii, care nu vor mai face natural mișcările de-a lungul textului. Asta înseamnă că îți va fi din ce în ce mai greu să citești un text de la stânga la dreapta. Și asta poate deveni neplăcut pentru nu orice text poate fi citit cu o aplicație.
În al doilea rând pentru că nu orice text este disponibil într-un format care să permită încărcarea lui într-un dispozitiv.
Iar în al treilea rând, poți deveni treptat dependent de un dispozitiv, atunci când vrei să citești.

Interesante dacă sunt utilizate ocazional, aplicațiile de citire rapidă pot forma sau accentua dependența de un dispozitiv.

Citirea optimizată, prin comparație antrenează mușchii ochilor să facă mișcările de focalizare pe text din ce în ce mai repede și să ajungă astfel la capacitatea lor naturală de focalizare. În ceea ce privește mișcările de salt la cuvântul următor ochii fac aceste mișcări la capacitatea lor naturală.

Viteza de citire optimizată este mult mai mare decât viteza uzuală de citire și câștigul obținut astfel la viteza de citire este incomparabil mai mare decât cel oferit de aplicație.

Citirea optimizată este o deprindere proprie, care se formează prin antrenarea mușchilor ochilor dublată de antrenarea creierului și memoriei.

Odată dobândită, deprinderea de citire optimizată NU se mai pierde și va fi folosită în mod natural la citirea oricărui text. Indiferent dacă textul este pe hârtie sau ecran.

AICI găsești și alte informații interesante despre acest subiect.