Creșterea performanței la citire

[TEXT: 650 cuvinte] [LECTURĂ: aprox. 2,6 min. cu viteza 250 cpm.]

Creșterea performanței la viteza de citire și la capacitatea de memorare cu programele de instruire SpeeRead

Citirea optimizată înseamnă viteză de citire mult mai mare (900-1000 cpm) față de viteza uzuală de citire (250 cpm) combinată cu capacitatea mult mai bună de asimilare (înțelegere și memorare) a informației citite.
Programele de instruire SpeeRead te antrenează să faci pasul de la viteza uzuală de citire la citirea optimizată.
Cheia succesului cu programele SpeeRead este instruirea sistematică.
20-30 de minute de instruire pe zi, timp de aproximativ o lună, sunt suficiente pentru dublarea vitezei de citire și creșterea capacității de memorare cu 5-15%
În timpul parcurgerii programelor de instruire, performanța la citire se modifică treptat. Începând din 2013, de când au început să fie folosite programele SpeeRead, am observat câteva modele de modificare a acestei performanțe.

Cele două componente ale performanței la citire evoluează diferit în perioada instruirii

Cheia succesului cu programele SpeeRead este instruirea sistematică, 20-30 de minute pe zi, timp de 34-40 zile.

Grafic 1 - viteza de citire

Cresterea vitezei de citire

Viteza de citire crește în salturi și paliere dacă apar zile de pauză în perioada instruirii sau dacă programul este parcurs în timp mai scurt decât cel programat (mai mulți pași în fiecare zi).

Grafic 2 - viteza de citire

Cresterea vitezei de citire

Viteza de citire crește liniar dacă programul de instruire este parcurs sistematic, câte un pas în fiecare zi, fără pauze sau cu puține zile de pauză.

Grafic 3 - capacitatea de memorare

Cresterea capacitatii de memorare

Capacitatea de memorare evoluează sub formă de dinți de ferăstrău. Fluctuațiile sunt mai multe dacă apar zile de pauză.

Grafic 4 - capacitatea de memorare

Cresterea capacitatii de memorare

Capacitatea de memorare evoluează sub formă de dinți de ferăstrău. Fluctuațiile sunt mai puține dacă nu apar zile de pauză.

AICI găsești și alte informații interesante despre acest subiect.

Factori care influențează evoluția performanței la citire cu programele SpeeRead

- Parcurgerea programelor de instruire conform planificării dă cele mai bune rezultate ale performanței la citire.

- Parcurgerea testelor de viteză în ritmul propriu, fără grabă, dă cele mai fidele rezultate ale vitezei de citire. Detalii AICI.

- Parcurgerea chestionarelor de memorie imediat după teste dă cele mai bune rezultate la capacitatea de memorare.

- Parcurgerea antrenamentelor se face urmărind cursorul colorat cu privirea și făcând efortul să citești și să înțelegi cuvintele marcate de cursor, la fiecare viteză de parcurgere a textului. Accentul este pe efortul de a citi și înțelege grupele de cuvinte, indiferent de viteza cursorului. La antrenament NU este important să înțelegi tot textul. Dacă reușești, foarte bine. Dacă nu reușești este la fel de bine, dacă ai făcut efortul să citești și să înțelegi grupele de cuvinte. La antrenamente nu îți măsori viteza de citire și capacitatea de memorare. Îți antrenezi ochii, creierul și memoria.

- Este călduros recomandat să porți ochelarii de vedere sau lentilele de contact în timpul instruirii, dacă ai nevoie de ei/ele pentru citit. Detalii AICI.

- Este recomandat să fii cât mai relaxat și atunci când te antrenezi cu SpeeRead sau când parcurgi testele și chestionarele. Detalii AICI.

- Motivația personală și lipsa distragerilor pe timpul parcurgerii antrenamentelor ajută foarte mult la creșterea performanței. Detalii AICI și AICI.

- Ține de cont de toți factorii tăi personali care îți pot influența evoluția performanței. Detalii AICI și AICI.