[TEXT: 2060 cuvinte] [LECTURĂ: aprox. 8,2 min. cu viteza 250 cpm.]
Și așa a apărut succesul „peste noapte”, după 5 ani!
Secrete. Algoritmi. Formule de succes. Toate „validate”, toate emise de „experți”.
Cam asta se întâmplă atunci când te lovești de o problemă complicată. Pentru că e logic. Dacă te lovești de ceva complicat,
neapărat trebuie să găsești o rezolvare complicată.
Greșit!
Fără să bagatelizăm, îți aducem aminte că problemele complicate au, de cele mai multe ori, soluții simple. Mai mult, istoria ne-a învățat că lucrurile nu sunt imposibile și că cei mai mari campioni sau oameni de succes au un lucru în comun: stăruința și perseverența.
Dacă pe lângă aceasta adaugi inteligența cognitivă și emoțională, te-ai scos. Pe scurt: soluția trebuie să fie simplă, să te ții de ea și să o aplici inteligent. Pentru că NIMIC nu te poate opri să ai succesul pe care ți-l dorești.
Ai citit bine! NIMIC nu te poate opri. Vrei și un exemplu? Perfect! Poftim trei astfel de situații în care rezolvarea pare imposibilă și, totuși, e atât de ușoară.
Am 140 de kilograme și nu pot slăbi
În 2018, 15% din români erau obezi și o treime erau supraponderali.
În același timp, 61% din populație nu a practicat sport deloc, iar 18% a făcut sport foarte rar. Soluția ta la problema kilogramelor în plus a fost întotdeauna aceeași și niciodată nu a dat rezultate. Diete complicate, înfometare, pastile. Uneori, rezultatele se văd imediat. Doar că după terminarea curei, hop, revin și kilogramele. Alteori, rezultatele nu se văd suficient de repede, așa că dieta e aruncată într-un cufăr și închisă cu zeci de lacăte.
Și când te gândești că soluția e mult mai simplă. Are o singură regulă de aur: PERSEVERENȚA! Plus câteva abdomene. Cum funcționează ea?
În prima zi faci 3 abdomene. A doua zi faci 5 abdomene. A treia, 6. A patra, 7. Apoi, 8 și tot așa până când, în ziua 7 ajungi la 10 abdomene pe zi. Primul hop a trecut. Următoarea săptămână vei face câte 10 abdomene zilnic. Apoi, în săptămâna 3 vei face 12. Apoi, în fiecare săptămână vei plusa cu 20%. Ca să-ți fie ușor, poți înmulți numărul de abdomene din săptămâna precedentă cu 1,2. Și gata! E simplu? Da. După 27 de săptămâni vei ajunge la 1.000 de abdomene. Deja te poți opri din plusat. Sunt suficiente și rezultatele se văd.
Și uite așa ai ajuns de la 3 abdomene la 1.000. Fără efort, fără stres. Rezultatele se văd? Se văd!
Putem face trei abdomene într-o zi? Da!
Continuă și nu te lăsa. Exact cum spuneam mai sus: reguli simple și PERSEVERENȚĂ!
Fără să bagatelizăm, îți aducem aminte că problemele complicate au, de cele mai multe ori, soluții simple.
Fumez de 15 ani și nu pot să mă las
5,57 de milioane de români sunt fumători. Numărul mediu de țigări consumate zilnic e de 16,8.
Unul din patru români fumători fumează zilnic mai mult de un pachet de țigări. Tu cât fumezi?
Un pachet pe zi? Perfect. Pornim de aici.
Ai înțeles că ai o problemă financiară și de sănătate. Vrei o soluție. Așa că începi să mesteci gumă, te umpli cu plasturi cu nicotină,
cauți orice, doar ca să scapi mai repede de țigări. Asta fără să știi că există o soluție mult mai simplă la problema ta.
Cum ar fi dacă după 15 ani de fumat, mai fumezi încă 5 luni? Sună ciudat, dar vei vedea cât e de logic și de simplu.
Și aici există o singură regulă de aur: să renunți la câte o țigară în fiecare săptămână. În prima săptămână fumezi 19 țigări.
În a doua, 18. În a treia, 17. Și tot așa, până când, fără să îți dai seama, te-ai lăsat de fumat.
Poți să te lași așa de fumat? Poți. Singura condiție e să vrei.
Am 30 de ani, am terminat o facultate și am un salariu mizer
Iată și marea problemă cu care se confruntă majoritatea românilor. Cum să facă bani sigur, fără să își vândă
vreun rinichi, să fure sau să dea în cap.
Aici, soluția e mult mai simplă și sunt foarte puțini cei care s-au gândit la ea.
Secretul care nu e secret și care sună plictisitor e: cititul.
Cititul.
Cum adică, citit? Așa simplu.
Cititul te educă, te formează, te ordonează. Cititul îți oferă informație. Informația asimilată poate fi apoi folosită în negociere. Toată viața noastră este o negociere. Pentru un apartament bun, pentru un job bine plătit, pentru cea mai bună pâine. Vrem și știm că merităm ce e mai bun, însă ce e cel mai bun nu vine pe tavă. Pentru viața de vis trebuie muncit. Și cel mai sigur și ușor drum spre succes e să fim întotdeauna cei mai inteligenți din încăpere. Iar ca să fim cei mai inteligenți din încăpere trebuie să ne antrenăm mintea. Dacă în cazul slăbitului s-au inventat pastile, sau în cazul țigărilor s-au inventat plasturii cu nicotină, soluții care de cele mai multe ori, în ambele cazuri, nu funcționează, marele noroc al nostru e că încă nu a încercat nimeni să ne vândă pastila inteligenței. Aici nu există drum ocolitor. Trebuie mers pe drumul tradițional, cel al cititului. Mult!
Cititul e cel mai bun antrenament pentru dezvoltarea cognitivă. Cu cât ești mai dezvoltat emoțional, mental, cu cât știi mai multe informații, cu atât oportunitățile în carieră sunt mai multe și banii mai mulți.
Ok, dar cum citesc? Exact ca în cazul slăbitului sau lăsatului de fumat, cea mai importantă e perseverența. Un antrenament e de succes doar atunci când îl faci regulat. Dacă mergi la sală de trei ori în prima săptămână și apoi nu mai mergi două săptămâni, nu vei avea mușchi niciodată. Așa e și cu mintea, învățatul, cititul.
Ca să fie totul simplu și ușor, cel mai ok e să citești o oră pe zi, în fiecare zi. Acum vei spune: dar eu nu am timp, nu am o oră pe zi. Ei, bine, dacă atunci când e vorba de negociat un preț bun la apartamentul mult visat sau la locul de muncă pe care l-ai vânat, când vine vorba de antrenamente, nu există negocieri. Mai ales că e imposibil să nu ai o oră în care să poți citi. O zi are 24 de ore. Ce faci în acele 24 de ore? 8 dintre ele le dormi. 8 le muncești. 2 ore ești pe drumuri, 2 ore mănânci, 2 te distrezi, o oră faci cumpărături sau dai cu mătura prin casă. 8+8+2+2+2+1=23.
A rămas o oră? A rămas! Vezi că ai „găsit” ora pentru citit?
Cum te va ajuta concret o oră de citit, pe zi?
În mod normal, un om citește 350 de cuvinte pe minut. Desigur, nu se poate concentra 100%, așa că dintr-o oră de citit, va asimila 15.000 de cuvinte și 15 minute le va „visa”. Sunt acele momente în care îți pierzi concentrarea, revii asupra unui paragraf sau pur și simplu îți fuge mintea în altă parte.
Dacă rămânem la raționamentul de 15.000 de cuvinte pe zi, asta înseamnă că într-un an vei citi aproape 5,5 milioane de cuvinte. La o carte de 200 de pagini, adică 100.000 de cuvinte, asta înseamnă că într-un an vei citi 50 de cărți. În cinci ani, ai citit deja 250 de cărți care te vor ajuta în drumul tău către reușită, mai mulți bani, evoluție profesională, succes social.
Totul pornește de la pașii mărunți pe care alegem să îi facem. Un abdomen, o țigară în minus, o oră de citit.
Și apropo de citit.
Acest antrenament te va plasa automat în statistica celor 0,9% care învață în timpul vieții. Pentru că da, doar 0,9% din români citesc acea oră pe zi. O arată o statistică EUROSTAT. Procentul românilor cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani, care au învățat în 2018 a fost atât de mic, încât nici măcar nu ar fi trebuit să intre în statistică. Limita e la 1%, dar pentru prima dată în istoria Europei, EUROSTAT s-a gândit să facă o excepție. Și a făcut-o. Ne-a pus și pe noi acolo, cu cei 0,9% ai noștri. Ca o paralelă, în Suedia, 29,2% din adulți au urmat o formă de învățare, că vorbim de formare profesională sau cursuri care să-i ajute să performeze în hobby-urile pe care le au.
Practic, doar 0,9% din români au vrut mai mult.
Vrei mai mult?
Nu te grăbi cu răspunsul.
Chiar vrei mai mult?
Atunci citește. O oră pe zi, 15.000 de cuvinte. Un an, 50 de cărți. Cinci ani, 250 de cărți. Aceasta e una dintre cele mai rapide
căi spre succes. E garantat! Ți-o poate spune oricine a încercat.
Mai există și alte căi rapide spre succes? Da!
Dacă vrei mai repede și mai mult în timp mai scurt, atunci poți să-ți înjumătățești timpul de învățare. Poți aplica mai multe tehnici
prin care cele 250 de cărți să le citești în 2,5 ani. În restul timpului poți face altceva, sau poți citi alte 250 de cărți.
Imaginează-ți cât de departe vei ajunge și ce oportunități vor apărea în momentul în care vei știi tot ce ține de domeniul tău de activitate.
Acum imaginează-ți cât de tare va fi să asimilezi toată informația asta într-un timp redus la jumătate.
Pentru cei care vor mai mult și mai repede, există „citirea rapidă optimizată” sau SpeeRead, o metodă prin care îți optimizezi cititul. E un antrenament original, personalizat și adaptat pe fiecare cititor. E platforma de instruire care te va ajuta să citești cu viteza de cel puțin 900-1000 de cuvinte pe minut.
Acum, există trei variante.
Să nu citești și să nu evoluezi!
Să citești și să ajungi departe!
Să citești repede și să fii cel mai bun!
TU alegi. Alege bine!