Studiul la medicină nu se termină niciodată

[TEXT: 1185 cuvinte] [LECTURĂ: aprox. 4,7 min. cu viteza 250 cpm.]

Meseria de salvat vieți începe de la altitudinea de 60 de cărți

Echipamentul basic pentru escaladat Medicina
Medicina nu e pentru oricine. Mulți ajung la facultate, puțini o termină. Nu e o rușine. Meseria de medic e o vocație. Ca să ajungi să vindeci oameni trebuie să fii pasionat, consecvent, talentat și muncitor. Studiul tău nu se termină niciodată. Drumul tău în facultate nu e ca o plimbare prin parc, e de-a dreptul o escaladare a celui mai abrupt munte al vieții. Cel în vârful căruia se află cea mai frumoasă meserie din lume. Meseria de Salvat Vieți.

La medicina studiul nu se termina niciodata

Pentru medicină ai nevoie de echipament special. Hamul e suportul didactic. Sforile sunt termenii medicali de care trebuie să te ții strâns, să nu cazi. Casca și bocancii sunt cunoștințele care te vor proteja de eșec.

Ca să poți salva oameni trebuie să cucerești muntele cărților

Muntele studentului la medicină sunt sutele de cărți pe care trebuie să le citească.

Himalaya cărților sunt cei șase ani de muncă de Sisif. Chiar și cu cel mai profesionist echipament, un student la medicină poate claca. Pentru că volumul de muncă e imens. Trebuie să citească, să înțeleagă, să rețină, să aplice.
Un medic bun e un campion al lecturii. E omul care a înțeles că meseria de medic nu vine doar din suflet, ci și din cărțile pe care trebuie să le citească și, mai ales, să le înțeleagă și să le rețină.

Viteza cu care citești este viteza cu care gândești.
Viteza cu care gândești este esențială atunci când vrei să salvezi o viață.

Câte cărți ai de cucerit ca să salvezi o viață?

Din prima zi în care ai intrat pe poarta facultății ai știut că ai de urmat șase pași importanți. Să spunem că primul pas l-ai făcut. Ai trecut deja peste emoțiile primelor două sesiuni din noua ta viață. Deja știi cu ce se mănâncă medicina. Ești în anul II și ai mai multă încredere în tine. Ești obișnuit cu termeni precum: examen, colocviu, verificare, lucrare de laborator. Te bate gândul să faci și puțină practică, să îți dezmorțești puțin cunoștințele.

Ce te oprește?

Exact muntele acela de cărți pe care trebuie să îl urci.
În primul semestru vei avea de citit mii de pagini. Doar pentru sesiune și pentru examene. Restul laboratoarelor și proiectelor nu le mai punem la socoteală. Cât îți va lua să escaladezi primul semestru? Peste 40 de ore de citit la foc automat. Fără pauză, fără somn, fără mâncare. Minim 5 cărți grele, atât la propriu, cât și la figurat.

    + "Anatomia omului. Aparatul locomotor" - 272 de pagini. Dacă fiecare pagină are în jur de 300 de cuvinte iar un om normal citește cam o pagină pe minut, îți vor lua 5 ore să o termini.
    + "Anatomia omului. Splanhnologia" - 364 de pagini. Urmând același raționament, vei citi 6 ore.
    + "Biochimie Ilustrată - Lippincott (Tratat)" - 520 de pagini pe care le citești în alte 9 ore.
    + "Atlas de anatomie a omului, ediția a Va" - 531 de pagini. Mai punem alte 9 ore de citit.
    + "Medicina internă. Gastroenterologie. Hepatologie. Manual pentru studenți" - 712 de pagini pe care le dai gata în 12 ore de citit.

Pe scurt, în primul semestru din anul II, vei sta cel puțin 41 de ore cu nasul în cărți, încercând să memorezi sute de termeni de specialitate. Nu ai de ales. Trebuie să o faci.
Poți alege să o faci mai inteligent? Poți!

Antrenament de escaladat cunoștințe

Vorbeam de urcat pe munte, echipament și alpiniști. Oamenii aceia, ca să cucerească un vârf de munte, se antrenează intens cu multă vreme înainte să pună piciorul pe stâncă. Merg la sală, se hrănesc echilibrat, au un stil de viață bine pus la punct.
Fiecare antrenament are rolul lui și e personalizat.
Antrenamentul pentru meseria de medic se rezumă acum doar la citit, înțeles și reținut. Puțini sunt studenții care se organizează, își fac un plan de bătaie înainte de sesiune și își stabilesc cu rigurozitate orele de citit. Și nici măcar asta nu e suficient.
Ca viitor medic și cunoscător perfect al corpului uman, știi că viteza cu care citim se află în strânsă legătură cu mușchii oculari. Cu cât acei mușchi sunt mai antrenați, cu atât ochii vor putea citi mai repede. La fel se întâmplă și atunci când avem de reținut mulți termeni. O minte antrenată și pusă zilnic la treabă, va memora mult mai repede și mai bine informațiile de care tu, ca viitor medic, vei avea nevoie toată viața.
Pe scurt, trebuie să îți antrenezi deprinderea cititului ca să ajungi mai repede și mai sigur în vârful muntelui de cărți, să ai apoi timp de practică, distracție și, de ce nu, chiar și de un job pe timpul facultății.

Cum faci asta? Folosind SpeeRead.

Investești în viitorul tău, urmezi cursul, salvezi timp, bani și, în final, Oameni.
Concret, dacă pentru cele cinci cărți enumerate mai sus ai nevoie de 41 de ore de studiu continuu, SpeeRead te va ajuta să reduci acest timp la jumătate. În 20 de ore poți da gata toată materia pentru prima sesiune de anul acesta. La fel și în restul anilor. Dacă ai de învățat în medie 5 cărți pentru fiecare sesiune, la finalul celor șase ani de facultate vei cunoaște ca în palmă minim 60 de cărți. Dacă într-o singură sesiune câștigi minim 20 de ore pentru tine, la final de facultate te vei bucura de 240 de ore cu care să faci orice. Să te bucuri de prieteni, să te distrezi, să te perfecționezi, să câștigi bani. Până la cota 60 de cărți, poți face atât de multe în plus. Timp să fie.

Fără antrenamentul de citit rapid și optimizat, timpul e puțin strâmtorat.

Cu antrenament, deja ai loc să respiri aerul tot mai rarefiat de pe muntele cunoașterii.